Elden går aldrig ur tiden

Är det värt att spara en gammal kakelugn?

Är det värt att spara en gammal kakelugn? Häromdagen fick jag denna fråga från en privatkund och då fick jag något att fundera över. Min första motfråga blev naturligtvis hur den nerplockade kakelugnen var i skick? Var den ”uppmärkt” och fotograferad i monterat skick? Hur värdefull är den egentligen och är kakelugnen värd att bevara till eftervärlden? Svaret jag fick ser Ni på bilden här!

Läs mer

Vilken ved brinner vackrast? [få en mysig och vacker brasa i din braskamin]

Vilken typ av ved brinner vackrast? Ägare av braskaminer har under årtionden gett familjen mysiga kvällar med en vacker brasa.  I princip sedan människan (homo sapiens) reste sig på två ben har väl elden varit en avgörande faktor för utvecklingen. Vem vet, kanske var det den mest avgörande faktorn för artens överlevnad och så kan det vara även i vår moderna tidsålder.

Läs mer

Hur monterar man en braskamin och skorsten i ett timmerhus som sjunker de första åren då timmret torkar?

En braskamin är en självklarhet för de flesta som köper eller bygger ett timmerhus. Att sitta framför en varm och mysig brasa i en timmerstuga på hösten eller vintern är något av det mysigaste man kan göra, och braskaminen förlänger definitivt perioden i sommarstugan. Men installation av en braskamin i ett timmerhus måste göras på ett speciellt sätt.

Läs mer

De 11 viktigaste råden för en säker och miljövänlig brasa

Det finns många saker att tänka på när du eldar med ved. Vi har samlat några goda råd att följa för en säker och miljövänlig brasa – om du följer dessa råd kommer du att få en säker och miljövänlig brasa när du eldar med din braskamin!

Läs mer

Brasvärmegruppen startar en ”blogg” med utbildande artiklar om braskaminer och vedeldning!

Brasvärmegruppen har nu startat en ”blogg” som kommer att innehålla informativa och utbildande artiklar om braskaminer, vedeldning, brasvärme och relaterade ämnen. Läs mer