Vilken typ av ved brinner vackrast? Ägare av braskaminer har under årtionden gett familjen mysiga kvällar med en vacker brasa.  I princip sedan människan (homo sapiens) reste sig på två ben har väl elden varit en avgörande faktor för utvecklingen. Vem vet, kanske var det den mest avgörande faktorn för artens överlevnad och så kan det vara även i vår moderna tidsålder.

När man läser historiska dokument och andra tidskrifter om vår existens här på moder jord så slås man av tanken – hur kunde det vara att leva för ett antal hundratusen år sedan eller så?

Var det kanske så att när de första människorna reste sig upp på två ben, lärde sig att få mat genom att ”slå ihjäl” ett annat däggdjur med sin påk, lärde sig att göra upp en eld att samlas kring, värma sig kring och laga mat vid var en avgörande vändpunkt för människan på planeten jorden?

Naturligtvis är detta ingen som helst vetenskaplig fundering jag har utan bara just en undran som jag har. Vad har då detta att göra med vilken ved som brinner vackrast?

Jo så här är det:

Under alla år genom historien så har elden med värmen, trivseln och glädjen från densamma många gånger varit rent av livsavgörande för människans existens. Tänk Er en fin dag i slutet av september med lite fågeljakt i södra Lappland, utan el, vatten från källan bredvid den lilla jaktstugan och de första snöflingorna börjar falla. Löven från träden som ligger på marken känns som knastriga chips att gå på. Man samlar lite torr gammal ved i skogen, tänder en sprakande brasa och bara njuter och förundras av hur livet är när det är som bäst! Hem till den lilla jaktstugan efter att skymningen kommer, tänder en brasa i köksspisen och sedan en brasa i braskaminen från Jötul av genuint norskt gjutjärn, som då är ett måste. Hur skulle vi annars kunna somna och åter få uppleva en ny dag på fjället eller var du än har ditt smultronställe någonstans?

Vilken ved brinner då vackrast eller som min egen vedleverantör Åke i Knätte säger -”min ved är så bra och fin att det egentligen är synd att elda den” och jag är beredd, efter mer än 40år i kaminbranschen att hålla med. Om man nu lyssnar till denna vise man som hanterat ved ett helt sekel snart och som nu tillsammans med sina söner fortsätter detta hantverk, så inser man att det är hanteringen av veden som är helt avgörande för hur vackert och effektivt veden brinner.

Tänk på att alltid använda torr ved som helst varit lagrad i mer än ett år (års ved) på ett torrt och luftigt ställe. Undvik att lagra under presenning men använd gärna ett tak av plåt eller dylikt. Veden skall vara kapad och kluven i lämplig storlek för just din eldstad. För korta vedträn kan ex öka mängden utsläpp av miljöskadliga ämnen, vilket inte är bra för någon. Använd gärna finhuggen tändved/stickor och tänd alltid brasan från toppen (top/down eldning) för att så snabbt som möjligt få varmt upp i rökkanalen/skorstensröret för bättre uppstartsdrag och för att undvika onödig rökutveckling. Först när det brinner ordentligt kan man fylla på med grövre vedträn. När en ordentlig glödhög bildats är det dags att lägga på ny ved.

Egentligen är det inte så svårt att elda vackert om vi bara gör som brandmannen fast tvärt emot!

Vi använder ju bara tre saker. Bränsle (ved), värme (tändstickan) och luft (syre) för att det skall brinna och brandmannen får lära sig att ta bort en av dessa, så slocknar elden!
Rätt mängd förbränningsluft är oerhört viktigt för en vacker brasa. Mycket luft i uppstarten och lite luft när man vill få eldens flammor ”att leka o dansa” i eldstaden. Tänk bara på att för lite luft i kombination med fuktig ved alltid bildar sot på insidan av eldstadens glas och i skorstenen vilket kan förorsaka olägenheter och t.o.m. en soteld. I alla moderna miljögodkända eldstäder typ Contura, Jötul och ScanSpis kan man direktkoppla förbränningsluften utifrån via luftkanal direkt in i den slutna eldstaden, vilket avsevärt förenklar upptändnings- och förbränningsfasen och gör det ännu enklare att elda vackert i sin eldstad.

Som sagt, vilket träslag man använder har inte så stor betydelse för Vilken ved som brinner vackrast utan allt handlar om vedhantering, handhavande vid eldning och att man följer kamintillverkarens instruktioner för just din eldstad, då blir just din ved den som brinner vackrast!

Vi i Brasvärmegruppen hjälper dig gärna med installation av braskamin och skorsten och hos oss får du råd eller med annat relaterat till braskaminer, skorstenar, brasvärme och vedeldning!

Hos oss får du både Råd och Värme!