Först och främst måste man veta till vilken typ av skorsten som braskaminen skall anslutas till. Är det en traditionellt murad skorsten med flera rökkanaler, en blockskorsten, eller är det en stålskorsten typ NVI eller Premodul.
Vi börjar med att man har en traditionellt murad skorsten i tegel.
Det första man skall göra är att kontakta en auktoriserad återförsäljare av braskaminer som även arbetar med skorstensrenovering. Det är en fördel att ha en och samma hantverkare som har ett helhetsansvar om något mot förmodan skulle gå snett.
Vi inom Brasvärmegruppen är proffsföretag och specialister på skorstenar och bokar gärna ett kostnadsfritt hembesök och gör en bedömning på plats. Vi tittar dels på den plats i huset där du som kund önskar ha din eldstad samt dels på taket där skorstenen mynnar ut ovanför nocken. Vi kan också komma med andra idéer om placering mm.
Vi rekommenderar att man som regel väljer att installera ett insatsrör i rökkanalen för optimal säkerhet och funktion.
En ny miljövänlig braskamin med dagens moderna förbränningsteknik fungerar i regel bäst med ett insatsrör monterat, även om arean minskar något relativt utloppet på kaminen. Anledningen är att skorstenen snabbt kommer upp i rätt arbetstemperatur och därmed skapar ett bra drag. Insatsröret som är installerat skall vara isolerat med vermikulit mellan yttermanteln och teglet.
En traditionell tegelskorsten har en tröghet pga. av sin tyngd och innehåller fukt och det tar ett bra tag att värma upp den innan man får bra drag.
Oavsett om man väljer en t.ex. konvektions kamin från Contura, en gjutjärnskamin från Jötul eller kanske en modern murspis från Nordpeis så kommer funktionen och säkerheten öka samt utsläppen till miljön minska.
Efter att en av våra auktoriserade återförsäljare varit hemma hos kunden och gjort en noggrann undersökning på plats om förutsättningarna så skickar vi inom kort en offert, ett kostnadsförslag på föreslagen åtgärd som kunden får ta ställning till. Det går att nyttja ROT-avdrag på arbetskostnad som är 30%. Dvs, kostar arbetet 10 000 kr så betalar kunden bara 7 000 kr, resterande kräver företaget in av Skatteverket när kunden väl betalt sin faktura.
Normalt så behövs det endast göras en bygganmälan till kommunen, eller anmälan om eldstad som det ofta kallas för. Vi är med hela vägen och hjälper dig med kontakter med kommunens handläggare oavsett om det gäller bygganmälan eller i vissa fall där det krävs bygglov. Bygglov skall enbart krävas när det gäller utvändiga skorstenar och där kommunen hänvisar till fasadändring.
Kostnaden för handläggning varierar lite mellan olika kommunen men normalt är 1000 -1500 kr.
När kunden väl bestämt sig så beställer vi hem kaminen och det som behövs och bokar en tid för installation. I de fall då kunden önskar så gör vi i samband med detta även bygganmälan. Det tar ca 2-4 veckor innan startbeskedet kommer till kunden.
Väl hos kunden så börjar vi med att täcka golv och eventuellt vägg och möbler vid behov.
Arbetet genomförs och beroende på om bakomliggande vägg behöver målas innan kaminen ansluts till skorsten.
Efter installation så beställs besiktning av ett sotarföretag med behörighet att utföra nyinstallationsbesiktningar.
Kunden skall i samband med detta även skiva under dokumentet som kom med startbeskedet som heter begäran om slutbevis/slutbesked.
Efter att installationen är godkänd och kunden fått sitt slutbevis så kan nu kunden tända sin första brasa. Tänk på att noga läsa igenom eldningsinstruktion innan eldningen kan börja.
Vi är tacksamma om kunden kan vara hemma när kaminen väl installerats för att våra duktiga kaminexperter skall hjälpa dig att Elda på bästa sätt.
Att Elda rätt är viktigt för miljön och för att minska risken för sot.
Välkommen in i värmen och njut av mys och många stunder framför brasan.